Adventi koncert – Egy felkérés utóélete… (2001)

Szólj hozzá a bejegyzés alatt!

Adventi  koncert, 2001.12.15

“A játék öröméért  muzsikálnak” (Tolnai Népújság, Pál  Ágnes írása)

Advent, Tolnai Népújság, 2001.12.15.

 

Egy  felkérés utóélete

Hatvani  Szabolcs neve ismerősen cseng muzsikus berkekben. A zenetanár, komponistaként aratott nagy sikert a Millennium évében. Az évforduló tiszteletére Simontornyán rendezett Összművészeti Fesztiválon a zenész barátaival és tanítványaival előadott oratóriuma tette ismertté. Most újra nagyszabású előadásra készülnek. Bonyhádon rendezik meg Adventi koncertjüket, amely december 15-én 17 órakor kezdődik a művelődési központban.

-Úgy  látszik, az egyszeri felkérésre összeállt  csapat együtt maradt, s folyamatosan valami új dolgon  törik a fejüket.
-Amikor 1999-ben  felkértek az Összművészeti Fesztivál nyitó  zenéjének a komponálására, egy  hét tételes szinfonikus mű született, a Millennium.  Az előadásához társakat kerestem és  találtam, s velük együtt új ötletek  jöttek és közönségigény is volt  a folytatásra. Ebből az kerekedett, hogy a 2000-es nyári  fesztivál után karácsony közeledtével  szinpadra léptünk az első Karácsonyi koncerttünkkel,  amely olyan jól sikerült, hogy az idén sem mondtunk  le róla. Itt is megjelenik majd a Millenniumból két tétel, de más művek átiratai adják a  műsor zömét. Az volt a szándékunk, hogy  karácsonyi hangulatú dalok, zenei számok kerüljenek  a műsorba. Szempont volt, hogy a részek egésszé álljanak össze. A közreműködők nagy többsége  a Nagymányoki Általános Iskolában tanul,  de vannak köztünk a Pécsi Szimfónikus Zenekarban  játszó hivatásosok is. Közel kilencvenen állunk a szinpadon, s mindenkinek konkrét szerepe  van. A közreműködők különböző stílusokat  képviselnek. Pintér Gabriella táncdalokat, Guzorán Ferenc a Millenniumhoz tartozó dalokat, Ferencz  Zsolt karácsonyi dalokat énekel. A fúvószenekar  játéka Bayer Attila vezetésével szerves  része a produkciónak, de sajátosan is megmutatkoznak  azzal, hogy latinamerikai és filmzenét is játszanak.  Ugyanígy van ez Stix Mária vezényletével  éneklő gyermekkórus esetében is. Fény  és más technikai megoldásokkal látványosságra  is törekszünk.

-Úgy tudom, hogy az első  után újabb lemeze van készülőben. Talán  ez tartja össze ezt a nagy létszámú, zenei  produkcióra összeállt közösséget?
-Legalább  öt lemeznyi anyagom van. A Horizont címmel készülő  új lemezen teljes egészében rajta lesz a Millennium,  valamint más, eddig megírt zenéimből egy válogatás.  Ez is együtt tartja a csapatot. És a közös  munka. Az, hogy nincsenek fogdmeg embereink. Fellépéseinnél a technika felállításától a leszereléséig mindennel magunk foglalkozunk. Segítséget a Nagymányoki  Általános és Zeneiskolától kapunk.  Amit mi játszunk, az örömzene, hiszen ez nekünk az örömön kívül más hasznot nem hozott, inkább mi áldozunk rá. Talán  ezért szeretjük nagyon.

 

Meglepetés…
“Talán  már hagyománynak volt mondható, hogy karácsony  közeledtével ismét valami rendkívüli dolgon  törtem a fejem. Miközben terveztem a 2. karácsonyi  koncertet, (mely végül Adventi koncert lett a viszonylag  korai időpont miatt) arra gondoltam, megpróbálom megmozgatni  a legtöbb embert akit csak lehet és közreműködhet  a koncerten. Ez sikerült is. Maga a műsor is rendkívüli  volt, hiszen első ízben adtunk elő pl Vangelis-t, vagy egyéb  ismert popzenét, filmzenét. Az aranyokleveles Nagymányoki  Ifjúsági Fúvószenekar, a Millennium Fesztiválzenekar,  a szólisták és a fény és hangtechnikai  stábbal összesen több mint 120 (!) ember dolgozott  a koncert sikerességén.
Ekkor történt  a koncerten, hogy a záró szám a “Happy  Birthday to You” lett. Erről persze én mit sem sejtettem,  mindenesetre nagyon kellemes meglepi volt számomra, hogy  a zenekar (persze anyai sugallatra) nyilvánosan ajándékozott  meg egy tortával, tetején egy tűzijátékkal,  amit nekem kellett volna meggyújtanom. Eleinte azt gondoltam,  cserben hagytam a közönségemet, mivel nem sikerült  lángra gyújtani a kis “édest”, de  íme a bizonyíték, később zárt  körben a koncert utáni fogadáson sikerült.  Ennek az euforikus pillanatnak örömeit leplezi  le a fotó.
…És hogy mi volt a trükköm?  Megfordítottam a tűzijátékot, ugyanis fejjel  lefelé volt beleszúrva a tortába. “

2001. december 15.