ÁTMENETI SZÁLLÁS

Szólj hozzá a bejegyzés alatt!

"ÁTMENETI SZÁLLÁS"
– TOTÁL PLÁN – Független Filmfesztivál, 2013. március 02-03.
Kis-játékfilmkategória, megosztott második hely.

– GÖCSEJ FILMSZEMLE, 2013. május 19. Kis-játékfilm, I. HELY.

Janka, a fantáziavilágába menekülő kislány különös története…
Átmeneti szállás – Princz Ágota főszereplésével

A már megszokott paksi filmes stáb rendezésében  (Író: Kövi Gergő, Operatőr: Babai István, Hang, Zene: Hatvani Szabolcs) mintegy fél év alatt elkészült alkotáson körülbelül félszázan munkálkodtak az első gondolatcsírától kezdve a forgatáson át, az utómunkákon keresztül egészen a premierig.
Az Átmeneti szállás forgatókönyvének ötletét Zalaegerszegről, a Göcsej filmszemléről hazafelé jövet (ahol két díjat is bezsebeltek előző filmjeikkel az alkotók) vázolta fel Gergő. A különös, fantáziavilágába menekülő kislány története izgalmas kihívásnak bizonyult, hiszen a 2012-es nyári Kreatív Művészeti Gyermektábor egyik fő feladata és egyben célja már az volt, hogy megtalálják a legmegfelelőbb szereplőket, mindenek előtt a Jankát (Princz Ágotát), aki a címszerepet alakítja, valamint gondolatainak hangját kölcsönző a filmben ugyan nem látható, de a történetet mesélő kislányt (Fritz Kírát) és számos "statisztát" akik a háborújelenetben láthatók mint menekülők, vagy halottak…
A főbb szerepet, egy gonosz katona alakjában Halász Gergely játssza, a stáb maszkmestereként ismét Halász-Tisza Veronika /SUZIE/ remekelt.
Az Átmeneti szállás premierére Pakson a Csengey Dénes Kulturális Központ színháztermében 2013. február 8-án, 17.30-as kezdettel került sor.

ÁTMENETI SZÁLLÁS – A FILM:

Filmzene: Főcím, Betétdal

 

AHOGY ÉN LÁTTAM…
Zalaegerszeg, 2012. május 12.

Kövi Gergő (író), Hatvani Szabolcs (hang), Halász Tisza Veronika (maszk)

Időpont: 2012. május 12. Helyszín: valahol Zalaegerszeg és Paks között – de még a Balaton feletti szakaszon, az úton… Az aznap kapott díjakkal és élményekkel a „zsebünkben” jöttünk hazafelé, amikor Gergő lelkesen beszél előző napi ötletéről. Körvonalazódik egy történet egy kislányról, akinek az élete két helyszínen zajlik. Az egyik álomszerű, a másik rémisztő. …de hogy mi az álom és mi a valóság, és mindennek mi az oka? Az már a történet maga. Janka története, mely most már filmet is öltött. Nah de ne rohanjunk a történetbe ilyen gyorsan bele.

A kezdeti lelkes ötletelés felkeltette érdeklődésünket. Miközben Pista máris azon gondolkodott, hogy technikában hogyan kell megújulni, én magam azon törtem a fejem, hangilag hogyan lehet még tökéletesebben kidolgozni a láttatott és nem láttatott filmes dolgokat, és zeneileg mi lenne az a hangszerelés, amit eddig nem használtunk… Gergő, pedig hogy az általa csak „szent forgatási naplót” ezúttal profi módon snittenként készítse el, mely jóval megkönnyíti majd a forgatást…

A következő epizód, már a kész forgatókönyv volt. Többé-kevésbé már a végleges formájában. Persze voltak még jelenetek, melyek kivitelezése egyelőre megvalósíthatatlannak tűntek, és mint utólag összeállt, kerültek bele olyan apróságok, melyek viszont a helyzet és a spontaneitás szült, mégis szükséges elemeivé váltak az élménynek…

De még csak júniusnál tartunk. 29-én a Szivárvány Kreatív Művészeti Gyermektábor vendégeiként mutattam be a Csapatnak Babai Istvánt és Kövi Gergőt, akik pikk-pakk próbafelvételeket tartottak a szerepre jelentkező gyerekekkel. Ezt a napot nyelvtörökkel kezdtük, aztán a kamerák előtt hol megijedniük, hol mosolyogniuk kellett, hol félve hátranézni a színészpalántáknak. Így találták meg Ágotát… Ahogyan Gergő fogalmazott: Pistivel egymásra néztünk: tudtuk, ő lesz a film főszereplője”.
Éppen csak felocsúdtunk a tábor laza hangulatából, bele is kezdtünk a forgatásba… Egy hét alatt végeztünk a felvételekkel. Ágota profikat megszégyenítő módon járt-kelt, ha kellett ágy alá bújt, vagy fűben feküdt… „Rémpofa” személyében Halász Gergely a szerephez szükséges maszkban és sisakban izzadta végig a napokat, és voltak akik csak pakoltak szüntelenül: fények, dobozok, kamera-daru, állványok…
Majd a Cseresznyési erdőben egy egész tábornyi ember rohangált, esett-kelt. Katonák jöttek, fegyverek ropogtak. Volt amikor egyszerre 25-30-an is sürögtek forogtak a kamerák előtt/mögött…  6. napon végeztünk a felvételekkel.
Folyt köv.!

Addig is…

GÖCSEJ FILMSZEMLE DÍJAZOTTJAI, 2013. május 19.
2013. május 19-én "Jankával" (Princz Ágota) Zalaegerszegen jártunk, ahol a IX. Göcsej filmszemle zajlott. Azt már tudtuk, hogy valamilyen díjat kapott a Csapat a filmért, de hogy mit, az pontosan csak ott derült ki. Egy évvel a SUZIE és az ÁLLOMÁS sikere után izgatottan hallgattuk az értékelést és eredményhirdetést. …Végül a sorok közötti várakozás és az izgalmak (nah és persze a sok megelőző munka) meghozta gyümölcsét, és nagyot dobbant a szívünk, amikor így konferálták fel a díjat a Kisjátékfilm kategóriában: "a zsűri egybehangzó döntése alapján most három nevet kell felolvasnom: Babai István, Kövi Gergő és Hatvani Szabolcs – ÁTMENETI SZÁLLÁS…"
I. díjat kapott a film. Nagy öröm ez számomra, és büszkén vettem át a díjat a DCFilms csapata képviseletében, azon belül is Kövi Gergő (forgatókönyv író, rendező) és Babai István (operatőr , vágó) munkája elismeréseként.

A FILM RAJONGÓI OLDALA IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!