“HANG – KÉPEK” -A Zenében rejlő másik Világ (1997)

Szólj hozzá a bejegyzés alatt!

“HANG – KÉPEK” -A Zenében rejlő másik Világ (1997)
Tolnai Népújság  1997. október 31. (Hangyál  János írása, fotó: Bakó Jenő).

Tolnai NépújságA Zenében rejlő másik  világ – Kvadrofon hangzás  az első bonyhádi szintetizátor-koncerten
Hatvani  Szabolcsnak eddig négy önálló zongorakoncertje  volt. Hosszú munka eredményeképpen szintetizátorzenével  rukkolt elő, mai koncertjén. Ennek kapcsán kértünk  tőle interjút.

-A koncerted  anyaga három-négy év termését  öleli fel.
-…ebből következően  igen nagy a különbség az egyes darabok között.  Amennyire csak lehet, szélsőséges ez a zenei anyag,  illetve fogalmazhatunk úgy is, hogy ebben a sokoldalú  kínálatban mindenki talál olyat, ami tetszik  neki, mert ebben a zenében minden természetes.

-A koncert  címe is erre utal: TERMÉSZETesen Zene.
-A sokrétűség  ellenére a cím igaz valamennyi produkcióra.  Kezdetben nagyon egyszerű akusztikus hangzásra építettem.  Így született meg az ERDŐZSONGÁS. Ebben természeti  effektek -mint például a szélsüvítés,  mennydörgés- idézik az erdei környezetet.  A darabban akusztikus hangszerek -gitár, zongora, vonósok-  szólalnak meg szintetizátoron. Sokáig azt hittem,  hogy mindig is ezt a műfajt fogom művelni, most pedig „trance” muzsikát  csinálok, ahogy például ez a Vízi zenében  nyomon követhető.

Interjú 1-A többi  bemutatásra kerülő zenéd címét  is ismerjük a klasszikusoktól: Egy kiállítás  képei, Állatok farsangja…
-Ez nem véletlen. A komolyzene  meghatározó az életemben. Hét éves  korom óta tanultam zongorázni. Muszorgszkij igen nagy hatással  volt rám…

-Elég  merész dolog Händel, Liszt, Muszorgszkij és Saint-Saens  után ugyanahhoz a témához nyúlni.
-Ez így van, de nem baj. Itt ugyanarról  a gondolatról van szó, csak mai fejjel. Úgy  gondolom, hogy e zeneművek megalkotása óta eltelt  annyi idő, hogy ezeket a témákat érdemes újragondolni.  Händel Vízi zenéjében például  a lebegés, hullámzás dominál. A fantasztikus  búvárélményeimet én is megörökítettem ily módon, de én motorcsónakból is „megnézem” a vizet, ahonnan minden egész másként hallatszik.

-Mennyire  hatnak rád a szintetizátor zene klasszikusai?
-Nagy tisztelője vagyok Jean Michel  Jarre-nak, de zenei szerkesztés terén többet  tanultam Mike Oldfieldtól. Nagyon kedvelem Vangelist, de  inkább a régebbi filmzenéit, mint a slágereit.  Úgy gondolom, hogy a legtökéletesebb zenei hangzást  az Enigmának sikerült elérnie.

-Én  már hallottam a ma elhangzó műveket. Úgy tűnik,  hogy nem vagy túl jó véleménnyel a mai  világról.
-Azt hiszem elég negatív a világunk  ahhoz, hogy egy kicsit megfricskázzuk. Mindazonáltal  úgy gondolom, hogy keresni kell a jót, és meg  kell találnunk a saját szánk íze szerint  valót.

Interjú 1-Ez  a koncert különleges élményt nyújt  a hallgatóknak, már csak amiatt is, hogy kvadrofon  lesz a hangzás.
-Igen, ez egy időben négy irányból  érkező különböző hangzást jelent és  ez nyújt a közönségnek egy speciális  zenei élményt, melynek létrehozása komoly  technikai hátteret igényel.

-Egy ilyen  koncerten nem elhanyagolható a látvány.
-Erre is gondoltunk: a látvánnyal  próbálunk segíteni a hallgatóknak, hogy  tudják, hogy hol járunk lélekben, mik történnek  a színpadon. Bár ma már szinte természetes  része a koncerteknek a fény a füst és pirotechnika, úgy gondolom, hogy önmagában is megállja a helyét a zene, ha eléggé nyitottan, alkotó módon ül le a hallgató, és átadja magát annak a másfajta világnak, amellyel egyébként nem találkozik és nem is valószínű, hogy keresi, mert talán nem  is tudja hogy ez létezik. Ebben a zenében viszont  azt a másik világot meg lehet találni…

 

 

Előkészületek,  próba…

HANG - KÉPEK - Előkészületek  HANG - KÉPEK - Előkészületek  HANG - KÉPEK - Előkészületek  HANG - KÉPEK - Előkészületek

Fotók  a koncertről:

HANG - KÉPEK - Hatvani Szabolcs, Kolozsváry Zoltán HANG - KÉPEK - Füzi János HANG - KÉPEK
 
A képeken  a koncert közreműködői, és vendégei láthatók;  Berecz Sándor, Gál Laura, Hatvani Szabolcs, Ferencz  Zsolt, Kolozsvári Zoltán, ifj. Rónai József,  valamint fentebb Füzi János a koncert vendége. (fotó:  Máté Réka)