Három év csend után – ujjászületés, “ELEMENTS” (2005)

Szólj hozzá a bejegyzés alatt!

Feltöltődés, ujjászületés…  “ELEMENTS”

“Az elmúlt  év mondható volt egyfajta várakozásnak  (ami csak látszólag volt mozdulatlan), és ez  sok mindenre nagyon jó hatással volt.
Végre  sikerült megszabadulnom attól az elégedetlenségtől,  mely miatt mindig jobbat és mást akartam kihozni a  régebbi zenéimből (horizont), végre nekiálltam  leírni, felvenni az új szerzeményeket…

Alapvetően új gondolkodásmódú és egy lépéssel a korábbi zenék “előtt járó”  szerzemények, dalok születtek. Amíg az elmúlt 12 évben az össz-“hang-kép”, a “harmónia” volt a legfontosabb, most a dallamok és a hangszerelés, a szólamok és hangszínek váltak fontossá. Technikailag ugyan maradtam a megszokott analóg, saját  magam által előállított szintetikus, szintetizátorzenénél, (ami továbbra sem komputer  zene!) de hangulatában és minőségében tágabb réteg számára érthető és emészthető, és bár  ezzel ellentétesnek látszik, de mindezzel együtt mégis értékesebb és sokkal kifinomultabb dalok születtek. Még annak ellenére is újszerűbbek a dalok, hogy sokkal gyakrabban használtam a szintetizátorzene “őskorára” jellemző arpeggiatorokat, szekvenciákat, szembeállítva a sokkal több  minta-vett hanggal, a samplinggel.

Korábbi  albumokban az áttörés számomra a Bolygókkal  történt meg, most viszont legalább még egy akkora (vagy kicsit nagyobb) előrelépés történt. Az új dalok nem idegenednek el tőlem (mivel a már  tőlem megszokott stílusnak születtek), de mégsem  folytatásai a korábbi albumoknak.”

“ELEMENTS”  – megjelenés: 2005. december 5.
(2005.05.18)

Bonyhád, 2005. Július  18.
2005 Június 18. Bonyhád

VTV Fesztivál, 2005.
“Június 18-án,  délután 3 órai kezdettel Bonyhádon a  Városi TV rendezésében tartott fesztiválon,  egy szabadtéri szintetizátor koncerttel jelentkeztünk. Közreműködött a koncerteken már nélkülözhetetlen  Venyercsán Zsolt szintetizátorokon.
A kb. 1 órás  koncerten 11 dal hangzott el, köztük néhány a legújabb, 2005 decemberétől kapható “Elements” c. albumról, mely zeneszámokat koncerten most hallhatta először a közönség, tehát ősbemutatója volt a daloknak. A többi dal az elmúlt évek koncertjein legnagyobb sikereknek örvendő dalok, valamint a kedvenceim a Bolygók, a Vízi Zene, és a Horizont c. albumokról volt hallható, és a 3 évvel ezelőtti, ugyanerre a fesztiválra írt dalom is (most harmadszor életünkben) felcsendült.
A koncert hangulata  még annak ellnére is jó volt, hogy kezdetben az időjárás meg akart viccelni. A nagy szél és a csúnya felhők biztosan sokakat meg is ijesztett, hiszen a Székesfehérvárról és Pestről érkezett rajongókon kívül bonyhádiak gyakorlatilag csak véletlenül érkeztek a fesztivál nyitószámaira. Ami lehet hogy annak is köszönhető,  hogy mindezt a TV élőben közvetítette…”

VTV Fesztivál, 2005.  VTV Fesztivál, 2005.
VTV Fesztivál, 2005.  VTV Fesztivál, 2005.
VTV Fesztivál, 2005.  VTV Fesztivál, 2005.
                        Köszönet a képekért  Darabos Juditnak, Szabó Balázsnak, és Molnár  Andrásnak.

Elhangzott műsor:
01. Nap (Bolygók 1999 nyitánya)
02. Nyitány (Richard Strauss szerzeménye,  melyet a 2002-es karácsonyi koncertre hangszereltem át)
03. 2004. -New Generation (Elements 2005 – egy  tüzijáték aláfestőzenéjének  egyik tétele)
04. Noé bárkája (Vizi Zene 1997 IV.  tétele)
05. Slowly Dance (Elements 2005 – képzeletbeli  időutazás a jövőbe)
06. Requiem -2001  szeptember 11 (Horizont  2002 – New York és mindazok emlékére akik már  nem lehetnek velünk)
07. “Csak úgy”  1 – 2. rész (a  2002-es VTV fesztiválra komponált zene)
08. Lebegés (Vizi Zene 1997 III.  tétele)
09. World Music I.  – II. (Elements  2005)
part 1. – Asian  Meditation
part 2. African Dream (Freedom)
10. Vizi Zene Motorcsónakból…  (Vízi Zene  1997 V. tétele)
11. Plútó (Bolygók 1999  XI. tétele)

“Örömérzéssel  tölt el, -mint ahogy a jelek mutatják-, hogy a koncertet  sokkal többen látták, hallották, mint  azt gondoltuk volna. Saját magam és Venyercsán  Zsolt nevében is köszönöm a sok gratuláló  SMSt, e-mail-eket véleménynyilvánító üzenetet, és elismerő szavakat!”