ROTATION 5.1Surround DVD (2010)

Szólj hozzá a bejegyzés alatt!

ROTATION 5.1 Surround DVD
"You must change to rebirth
01. Overture
02. Genesis
03. Evolution
04. The Rising Generation
05. FlyAway
06. Transmission Line
07. Summer Night
08. Train of Life
09. Slow Dance
10. Meditation
11. ROTATION
12. Prelude
13. Emotion
14. Reincarnation
Every birth is beginning with death.  "

KÖRFORGÁS – "Változz, hogy újjászüless…"
Az "Instrumentális" zenében a 60-as években jelentek meg az elektromos billentyűs hangszerek. Az analóg szintetizátorok  megjelenése átalakította a zenei és hangszerelési gondolkodásmódot. Ez részben leegyszerűsítette, részben kibővítette, megsokszorozta  a fantáziánkban lévő hangzások megvalósításának lehetőségét.

Ez a stúdiólemez alapul vesz minden korábbi analóg és digitális szintetizátor "használati" módszert, ugyanakkor mellőz minden olyan eszközt, mely a zene valódiságát, az emberi mivoltát csorbítaná. Így a zeneművek felvételei szekvenszerek és digitális vezérlés (MIDI) felhasználása nélkül, hangsávonként készültek el, ezzel megtartva a zene eredeti "élő" jellegét.

5.1 HANGAz album kifejezetten a mai legmagasabb hangtechnológiai elvárásoknak megfelelően és ennek kihasználásának a szellemében, a vájt fülű hallgatók és a különleges kikapcsolódásra vágyók számára, Dolby Digital 5.1-es hangkeveréssel készült ínyencség.

Helyezkedj úgy el a térben, hogy a hangrendszer közepén ülj, egyforma távolságra a körülötted lévő hangfalaktól. A szintetizátorok, és a gitár játéka, a hozzájuk komponált multimédia és animáció egy  képzeletbeli idő és térközi utazásra invitál, hol "átölelve", hol "elszakítva" minden kézzel fogható és eddig logikusnak vélt dologtól…

Köszönet Fráter Sándornak, aki gitárjátékával további  inspirációkat adott a zene teljes kidolgozásában.

Mindazoknak, akiknek van ideje megpihenni a rohamosan gyorsuló, mókuskerékként körforgó életünkben, és  megfelelő tiszteletet adni A ZENE számára, nem csak "háttérzaj"-ként ismerni Őt…

A "ROTATION" c. angol nyelvű DVD-vel egy időben kiadásra kerül a lemez magyar nyelvű Stereo Dolby Surround adaptációja, CD-lemezen. Az eredeti felvételek újrakevert, szabványos CD-formátumú változata a HI-FI kedvelőinek, illetve a házimozi-rendszerrel nem rendelkezőknek kíván kedveskedni, melyre a „SUPER-STEREO” hangkeverés mellett a 96khz/24bit felvételi minőség is garanciát jelent.

You must change to rebirth
Recommendation: The electric keyboard instruments have been appeared since sixties in the “instrumental” music. The appearance of analogue synthesizers transformed the music and orchestration mindset. This partially simplified, expanded and multiplied the opportunity of the realization of sounds in our imagination.

This DVD contains all the previous analogue and digital keyboards methods but ignores all the effects derogating the human and reality characters of music. Thus, musical compositions were recorded without using sequensers and digital control (MIDI) to preserve the original “living” feature of the music.

5.1 SurroundThis album was made specifically in accordance with today's highest audio technology by Dolby Digital 5.1 sound-mixing for the sharp-eared audience and for those who long for a special experience.

Seat yourself in the space, in the middle of the sound system at the same distance of the loud speakers surrounding you. The plays of the synthesizers and the guitar and the accompanying multimedia and animation invite you to be a part of an imaginary travelling between time and space, embraced by or sometimes separated us from all the things thought to be logical so far.

Thanks for Alexander Fráter who inspired me by his guitar play during the whole composition of music.

This DVD is suggested for anyone who has time to rest in our rapidly accelerating life rotating as a “squirrel wheel” and  who can give the appropriate respect for the MUSIC, and doesn't think of it as if it was just "background noise"…
Every birth is beginning with death.

Első vélemények:
„…a modern elektronikus zene, illetve hangszerelés pompás példánya zengett a hangszórókból. A szintetizátorok és a dobok légtérben mozgatása lenyűgöző! Fráter Sándor gitározása pompásan illeszkedik az elképzelésbe, a játéka szinte virtuóznak mondható…”
„…Itt-ott felsejlett Jean-Michel Jarre sugallata, DE ezek is sokkalta jobban hangzanak a térhatású – mondjuk inkább gömbhatású -feldolgozásban…”
„…Összefoglalva: tetszetős hangzások, virtuóz zenei megoldások és feltűnően kiváló hangszerelés jött össze ebben a csapatmunkában. Nem mellesleg említve, hogy a fényorgona-szerű képi effektusok is kiválóan illeszkednek az aktuális zenei blokkokhoz!
GRATULÁLUNK! Nagyon élveztük!”
/Dr. Fáy András – Zenekritikus, Közgazdász – Jogász, Újságíró/

"…repülés …időutazás …misztikum…,
…szárnyalás, mosoly, fiatalság-pörgés, dinamizmus,
…FÖLD, erő, pusztítás, hatalom…
…hipnózis, bódulat…"
/Magyariné Farkas Krisztina – Óvodapedagógus/

"…utazás egy elképzelt világba… Ez a DVD képes arra, hogy 52 percre kiragadjon a mindennapok megszokott, monoton ritmusából…és mindezt úgy teszi, hogy észre sem vesszük, hogy egy röpke órácskára ismét gyerekké váltunk…"
/Kocsis Éva – Kamaraművész, fuvola tanár/

"Egerből írok, az április 21-i Napsugár tagóvodában bemutatott anyag kapcsán. Csoda azt látni, ahogy a kisfiamat elvarázsoltad… Azt már tudom, hogy nehezen fogad el idegeneket, de a jót megérzi. Sokat nem szokott az ovis dolgairól beszélni, de az nap este úgy aludtunk el, hogy Te voltál a téma!
Köszönöm: T. Benedek anyukája, Kriszta"

"Érdekes volt tapasztalni, hogy hozzáértő zenetanárok, vagy a zenében kevésbé járatos felnőttek és az újdonságokra fogékony diákok is lelkesen érdeklődtek Szabolcs zenéje iránt. A kellemes este nemcsak a szerzővel való találkozás élményét nyújtotta, de valamennyien közelebb kerültünk a XXI. század zenéjéhez is."
/Balogh Csaba Zoltán – Népművelő/


KRITIKA:
Zenei DVD Hatvani Szabolcs – ROTATION

…kisebb társaságban együtt – némi mazochizmussal – háromszor egymásutánban meghallgatott-megnézett DVD-ről alkotott egyéni véleményeket foglaltam össze egy csokorba.
Nos azt már elöljáróban leszögezhetjük, hogy a ROTATION című, 52 perc játékidejű DVD-lemezen lévő 14 zeneszám egyike sem tartozik a sláger kategóriába, ezek nem megjegyezhető dallamok, amelyeket az utcán fütyörészne bárki is! A darabok elsősorban az elektronikus zene különleges, térhatást keltő hangszerelésére épülnek. A lemez látványt keltő része egy korszerű fényorgonára alapozva elsősorban a ritmust követi és a változtatható ábra-alapok a hangmagasságnak, illetve a hangeffektusoknak köszönhetően egy kaleidoszkóp-szerű élményt adnak és jól illeszkednek az egyes részekhez. Bár azt meg kell mondani, hogy az 52 percnyi villogás, kavargó hullámok meglehetősen kifárasztják a nézők szemét.

Összességében kimondható, hogy Hatvani Szabolcs kiváló munkát végzett és az újonnan megjelenő DVD albuma kellemes szórakozást nyújthat az elektronikus zenét kedvelők nagy táborának annak ellenére, hogy a zene csaknem végig szomorú hangulatú, mintegy illeszkedik a lemezborító első oldalán olvasható szöveghez: „Every Birth is Beginning With Death”  és bár ugyanitt az újjászületést is ígéri, ez az érzés nem volt velünk.
Fontos kiemelni és elismerő szavakkal illetni Fráter Sándor gitárjátékát, amely kellemes kontrasztot ad az olykor egymást felülmúló szintetizátorok bömböléséhez.
Végül meg kell jegyezni, hogy a Dolby-Digital rendszerű 5+1 hangcsatornás keverés a ROTATION esetében azt jelenti, hogy igazi élvezetet csak jó minőségű lejátszó berendezéssel (házimozi) lehet kapni. Ez egyáltalán nem jelent hátrányt, csak azt sugallja, hogy Hatvani Szabolcs lemeze a magasabb zenei igényű ínyenceknek nyújt igazán maradandó élményt!
2010. április 25.
Dr. Fáy András

Gyerekek, Hatvani Szabolcs "ROTATION" c. DVD-jéről:

Megrendelés, további információk: info@hatvaniszabolcs.hu